Comms Talks #4 Linnéa Aguero, Head of Sustainability och Communications på Readly

Vem är du och vilka är dina ansvarsområden på Readly?

Jag heter Linnéa Aguero och jobbar som Head of Sustainability och Communications på tidningsappen Readly. Mina ansvarsområden täcker allt från kommunikationen kring våra finansiella resultat, säkerställandet att vi möter allt strängare hållbarhetslagar och regler, till klassisk PR och varumärkesbyggande. 

Du har varit med på resan från scaleup till att Readly börsnoterades. Hur   arbetade ni med era talespersoner i den processen?

Först och främst vill jag lyfta hur viktiga talespersonerna har varit som interna källor till information och expertis. Att navigera i den här resan handlar mycket om att samla insikter och skapa förståelse för vad vi behöver kommunicera, till vem och hur vi bör göra det på bästa sätt, både internt och externt. En pricksäker kommunikationsstrategi görs inte på egen kammare, utan alla perspektiv måste tillvaratas. 

Eftersom vi är verksamma i olika länder runt om i Europa är också teamet av lokala talespersoner viktiga att positionera och nyttja. De anpassar våra huvudbudskap till sina respektive marknader och förmedlar dessa till media, partners, aktieägare, investerare och kunder. Det diversifierade bland annat vår aktieägarbas och har varit essentiella i att bygga starka relationer med förlag och branschmedia. 

Grundare och vd har självklart haft fundamentala roller som ambassadörer för bolaget och har, i Readlys fall, tidvis utgjort en del av varumärket. Jag har haft förmånen att jobba nära Maria Hedengren när hon tog Readly till börsen och hon är en fantastisk talesperson på många sätt; proaktiv, passionerad, skarp i intervjusituationer och alltid tillgänglig. Hon var en väldigt tacksam och värdefull tillgång i vårt PR- och IR-arbete och syntes mycket i media, både i Sverige och internationellt.

Vad är extra viktigt att förbereda sina talespersoner på när man ska notera ett  bolag?

Att nöta equity-storyn och framträdandet så att budskapen sitter och "går genom rutan" om vi pratar gammelmedia, samt att vara tillgängliga. Jag vill även slå ett slag för att teamet runt talespersonerna också måste förberedas. Det krävs ett bra maskineri med kommunikatörer som kan stötta talespersoner i att svara på mejl, godkänna citat, upptäcka felaktigheter i media, skicka in rättelser, sköta sociala medier och fånga upp alla möjligheter till synlighet. Den så kallade "hajpen" inträffar inte med blott ett fint klipp i DI. Det där maskineriet kommer också vara oerhört värdefullt när det oförutsedda händer - en klassiker i noteringsprocesser. Nån kabel kommer strula, så är det alltid. 

Har era talespersoner en annan roll nu när ni är noterade jämfört med innan och i så fall på vilket sätt?

Ja, det mest uppenbara är rent regulatoriskt där bolaget, oftast genom vd och finanschef, bär ansvaret att hålla marknaden informerad. Rent generellt tycker jag talespersonernas roller kan utvärderas löpande beroende på vad som pågår på bolaget. Har man exempelvis en uttalad strategi att satsa på innovation kan utvecklingschefen och säljchefen få mer plats på scenen för att investerare och ägare ska få större förtroende för just dessa nyckelpersoner inom bolaget. 


 

Föregående
Föregående

Comms Talks #5 Henric Smolak, grundare av podden Under 15, Azerion, medgrundare av Deglabbet

Nästa
Nästa

Därför är olika röster viktiga i det offentliga rummet